Choď na obsah Choď na menu
 


22. 1. 2019

Maus György: „Stop the clock!”

Légi közlekedés okozta kibocsátás a középpontban

 

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) 2018-ban közzétette az éves közlekedési és környezetvédelmi jelentési mechanizmus (TERM) jelentését, amely többek között a légi közlekedésre összpontosított. Az ágazat gyorsan növekszik, ami szintén hatással van a környezetre, mindenekelőtt a kibocsátásokra. Maus György ismerteti a 2018-as TERM jelentés főbb pontjait.

A légiközlekedési tevékenységek, köztük a repülőjáratok és maguk a repülőterek is, számos negatív nyomást gyakorolnak a környezetre, ideértve az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, a légszennyező anyagokat, a zajszennyezést, a vízigényt és a hulladék keletkezését. Ezen túlmenően az EU-n belül a nemzetközi légi közlekedésből származó üvegházhatást okozó gázok kibocsátása több mint kétszeresére nőtt 1990 óta.

Az elmúlt évtizedekben a kereskedelem globalizálódását figyelhettük meg, ezáltal a légi közlekedés, óriási növekedést mutat. Sajnálatosan, mondja Maus György mindez a kibocsátás folyamatos növekedéséhez vezet. A légi utasok száma Európában és globális szinten például 1990 óta megháromszorozódott. Egy másik példa erre a feltörekvő gazdaságokkal folytatott növekvő kereskedelem, ami hosszabb szállítási távolságokat eredményez. Láthatjuk továbbá az olcsóbb légi utasszállítást, amely az alacsony költségű fapados járatok piaci részesedésének növekedésével jár. Ez a fejlődés teszi ki az európai személyszállítás legújabb növekedésének nagy részét. Az alacsony költségű légitársaságok flottája általában újabb és tisztább, de az összes járat aránya megduplázódott tíz év alatt.

Ez a jelentés információval segíti légi közlekedés kibocsátásának kérdésével kapcsolatos európai, nemzeti és helyi szintű politikai egyeztetéseket. Globális természetüknél fogva a légi közlekedési  kibocsátásokat többnyire nemzetközi szervezetek, mint az IMO és az ICAO szabályozzák. Ugyanakkor az Unió is tesz lépéseket. A szervezetek együttműködése, Maus György szerint korántsem elég hatékony. A légi közlekedésből származó széndioxid-kibocsátás 2012 januárja óta szerepel az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerébenen (ETS). Azonban egy „stop the clock” („az óra megállítása”) rendelkezés pillanatnyilag kizárja az Európai Gazdasági Térséghez nem tartozó országokba érkező és onnan induló járatokat az ETS hatálya alól, annak érdekében, hogy lehetővé tegye a légi közlekedés kibocsátásával kapcsolatos globális megállapodást. Összegzésképpen mondhatjuk, hogy a TERM jelentés korrekt, de az alkalmazása és gyakorlatba történő átültetése várat magára!

VK