Choď na obsah Choď na menu
 


9. 1. 2017

Maus György: Éjszakai repülési tilalom Németországban

Az éjszakai repülést jogszabályok határozzák meg, amelyekre működése során a Budapest Airport hivatkozik. A jelenlegi szabályozás értelmében 22.00 és 06.00 között 50 db, éjfél és 05.00 között mindösszesen 6 db gépmozgás tervezhető. Kedvezőtlen időjárási, forgalmi helyzetben a tervezési időpontoktól eltérően megvalósuló repülések miatt a tényleges és tervezett repülésszámok eltérhetnek.

 

A Budapest Airport tisztában van vele, hogy ez a szabályozás némi rugalmasságot biztosít a légitársaságoknak, és egy teljes éjszakai repülési tilalmat nem támogatna. Sajnálatosan a cargo– és a charterforgalom jelentősen támaszkodik az éjszakai időszakra, ezért a további szigorítás súlyos károkat okozna a hazai légiközlekedési iparágnak.

Tilalom Németországban

Ugyanakkor Németországban már 2012-ben megszületett a bírósági döntés, a lipcsei bíróság helybenhagyta a korábbi ítéleteket, és marad a teljes repülési tilalom a frankfurti repülőtéren este 11 és reggel 5 óra között.

A frankfurti repülőtér cargoterminálja úgy működött, hogy este-éjszaka érkeztek be az interkontinentális teherszállító járatok, amelyeknek rakományát kisebb gépekre és földi járművekre szétosztva indították el a célállomásokra, és ugyancsak a kisebb gépekről gyűjtötték be a hajnalban induló nagytávolságú járatokra.

A tilalom egy hesseni bírósági döntéssel lépett életbe azzal egy időben, hogy Frankfurt megnyitotta negyedik pályáját. A Lufthansa Cargo kénytelen volt úgy dönteni, hogy flottabővítés helyett csak a régi típusok lecserélését hajtja végre a következő időszakban, egyrészt a teherszállítás globális visszaesése, másrészt a frankfurti éjszakai tilalom miatt.

Frankfurt után Berlin új repülőterén is tilos éjszaka repülni.

Egy német bíróság ítéletet hozott arról, mikor nem fogadhat és indíthat repülőgépeket a Berlin Brandenburg International Airport (BBI). A taláros testület döntése alapján az éjszakai repülési tilalom éjféltől reggel öt óráig tart, de a menetrend szerinti járatok csak reggel fél hattól 11 óra 30 percig közlekedhetnek. Ugyanakkor indokolt esetben kihasználhatják ezt a 30 perces idősávot is.

Csak reménykedni tudunk benne, hogy a jó példa is lehet ragadós!