Choď na obsah Choď na menu
 


20. 8. 2015

Maus György: Hatékony intézkedések az Egyesült Királyságban

Bírósági ítélet a levegőminőség azonnali javítására kötelezi a brit kormányt!

Haladéktalan intézkedésre kötelezte ítéletében a brit kormányt az ország Legfelsőbb Bírósága, hogy megóvja a lakosságot a szennyezett levegő ártalmaitól. A pert a Client Earth nevű civil szervezet indította. A levegő szennyezettsége nem csak Magyarországon okoz komoly környezetvédelmi és egészségügyi problémákat. Európa jó néhány országa képtelen betartani a részecske-szennyezettségre és a nitrogén-dioxid koncentrációjára előírt határértékeket. A civil szervezeteknek így sok helyen kell a lakosság érdekei képviseletében azért küzdenie, hogy a kormányok végre hatékony intézkedésekkel csökkentsék a kibocsátást, és ezáltal javítsanak a levegő minőségén. Nagy-Britanniában a ClientEarth nevű nemzetközi környezeti jogvédő szervezet vállalta, hogy a jog eszközeit igénybe véve megpróbálja kikényszeríteni a helyzet megoldását. Öt évig tartó pereskedésük végére tehet pontot egy 2015. április végén hozott ítélet.

Supreme Court of the United Kingdom

Az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága megsemmisítette a kormány terveit a határérték feletti légszennyezettség csökkentésére, elfogadva a Client Earth érvelését, hogy ezek a tervek a messzi jövőbe tolják ki az érdemi intézkedéseket. Egyúttal arra kötelezte a brit kormányt, hogy az év végéig új, sokkal hatékonyabb terveket fogadjon el. Az egyhangú döntés kiemelkedő jelentőségét az adja, hogy a bíróság egyértelműen kimondta: a szennyezéscsökkentő intézkedéseknek azonnaliaknak kell lenniük.

Az új kormánynak így az egyik első dolga tehát, hogy – ezúttal már időhúzás és kivárás nélkül – kidolgozza a megfelelő intézkedéseket a lakosság egészségének megóvására, még akkor is, ha ehhez olyan lépéseket kell megtennie, amelyeket politikai okok miatt mindeddig nem vállalt (például dugódíjas rendszerek bevezetése, kiterjesztése, alacsony kibocsátású zónák kijelölése, egyéb gazdasági ösztönzők bevezetése, repülőgépek környezetszennyezésének csökkentése).

Maus György a Légtér Egyesület elnöke megjegyzi, hogy a repülőgépek a helyi szennyezésen túl a világméretű környezetszennyezésből is kiveszik a részüket. A globális felmelegedést egyrészről a magas szén-dioxid-kibocsátásukkal segítik, másrészt 1 kilogramm kerozin elégésekor 1,25 kilogramm víz keletkezik, ami a magas légkörben, 9000 méter felett, ahol a levegő már nem keveredik a földfelszínivel, megfagy, és a kifagyott jégréteg üvegházként viselkedik. Ebben a magasságban a repülőgépek éves szinten mintegy 100–150 millió tonna vizet bocsátanak ki. Ennek az úgynevezett cirruszfelhőzetnek az egy százalékos növekedése számítások szerint 0,2oC-kal növeli a Föld hőmérsékletét.

Az ózonlyuk növekedését azáltal segítik a repülőgépek, hogy az ózonpajzs magasságához közel haladva évente közel egy millió tonna nitrogénoxidot bocsátanak ki, ami – különböző reakciók révén – bontja az ózont.

A bíróság döntése beleillik abba az immár következetes brit és európai bírósági gyakorlatba, amely elismeri az emberek jogát a tiszta levegőhöz, és ennek biztosítását a mindenkori kormány feladataként fogja fel. Remélhetőleg, mutat rá Maus György a Légtér Egyesület elnöke hogy ez az ítélet a magyar kormányt is ráébreszti arra, hogy a jogellenes és a lakosság egészségét romboló helyzeten a pusztán papírra vetett tervek és a tervek végrehajtásának folyamatos ígérgetése nem fog javítani. A légszennyezést csökkentő hatékony lépéseket azonnal, minden további halogatás nélkül végre kell hajtani.

VK