Choď na obsah Choď na menu
 


1. 12. 2006

Gyorsabban repüljenek!

Kép

A gyorsabb halkabb! A Légtér Egyesület szerint ha a repülőgépek a jelenleginél gyorsabban közelítenék meg a ferihegyi repülőteret, kisebb lenne a zaj.
 
A gyorsabb halkabb! A Légtér Egyesület szerint ha a repülőgépek a jelenleginél gyorsabban közelítenék meg a ferihegyi repülőteret, kisebb lenne a zaj. A civil szervezet most felvetett ötletét a Légügyi Hatóság is tanulmányozza.
Kállai Lajos - riporter: - Itt a felhő fölött most csend van, a Légtér Egyesület azt szeretné, hogy lent a lakott területen is csend legyen. Szerintük az a megoldás, hogy a repülőgépek a jelenlegi sebesség duplájával közlekedjenek, ehhez azonban jogszabály-módosításra van szükség. A nagyobb sebességgel érkező gépeknek magasabb az átesési sebességük, vagyis magasabban kell levenniük a gázt a jelenleginél és így alacsonyan halkabbak lennének. Így még növekvő forgalom esetén is elviselhetőbb lenne az élet.
Porkoláb Mátyás - alelnök, Légtér Egyesület: - Forgalom növekedése nemzetgazdasági érdek, tehát mi nem valami ellen vagyunk, hanem szeretnénk megtalálni azt az értelmes kompromisszumot amelyen belül a polgároknak elviselhető a repüléssel kapcsolatos problematika.
A felvetésre a Légügyi Hatóság egyelőre se igent, se nemet nem mondott, de azt megígérték, hogy megvizsgálják az ötletet.
Ponka György szóvivő, Polgári Légiközlekedési Hatóság Budapest Airport: - nézi a lehetőségeket, Airport maga kezdeményezte a zajszint vizsgálatot és minden megoldásra nyitott.
Október végétől egyébként már nem használhatják a repülők az egyik, korábban nagy forgalmat bonyolító légiutat és a felszálló gépeknek magasabb szögben kell elhagyniuk a repülőteret. Ezért több kerületben már csökkent a zajterhelés, de a leszálló gépek még mindig sok bosszúságot okoznak főváros-szerte.
 
Inforádió