Choď na obsah Choď na menu
 


15. 1. 2007

Szándéknyilatkozatot írtak alá

  

Kép

Január 15-én a  zajkérdésben leginkább érintett települések pogármesterei, illetve alpolgármesterei aláírták a  HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. öt alapelvet tartalmazó szándéknyilatkozatát. Pestszentlőrinc-Pestszentimre nevében a nyilatkozatot dr. Mester László polgármester, országgyűlési képviselő látta el kézjegyével.
HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezetősége  házigazdaként szervezett konzultációt, melyen  a II., X., XIII., XIV., XVII, XVIII., Ecser, Vecsés, polgármestere, illetve alpolgármestere vett részt.  
A HungaroControl hosszú távú, előremutató kapcsolat fenntartása érdekében vállalta, hogy keresi a kölcsönös előnyöket nyújtó együttműködési lehetőségeket zajkérdésben érintett kerületekkel, településekkel. Eddig is részt vettek, és a jövőben is nyitottak lakossági fórumokon való részvételre, felülvizsgálják a Budapest Airport Zrt.-vel közösen a légtér-szerkezet és módosított repülési eljárásokat (útvonalakat), valamint alternatív megoldásokat dolgoznak ki a zajhatások csökkentésére.
Együttműködő partnereiket rendszeresen tájékoztatják az őket érintő légiforgalmi változásokról.
HungaroControl vállalta, hogy kiemelt figyelmet fordít a légijárművek környezetére gyakorolt, káros hatásainak mérséklésére, a légiközlekedés más szereplőivel együttműködve. A jogszabályi előírásokat betartva folyamatosan tájékoztatja a Polgári légiközlekedési Igazgatóságot az előírásokat megsértő légijárművekről.
Környezetet óvó megoldásokat alkalmaz és rendszeres képzéssel biztosítja munkatársaik környezettudatosságának fenntartását, és javítását. Ennek érdekében bővítették a légiforgalmi irányítók környezetvédelmi oktatásának kereteit, valamint  Környezettudatos irányítási rendszert kívánnak bevezetni Társadalmi Felelősségvállalás Program ( TFP) részeként.
Nyitottak maradnak partnereik véleményének megismerésére, s tervezik, hogy megújított honlapjukon egy új menűpontot a „környezetvédelem” számára.
A zajpanaszok kezelésében a HungaroControl továbbra is együttműködik a Budapest Airport Zrt.-vel és a Polgári Légiközlekedési Igazgatósággal, és részt vesz a zajbejelentések szakmai alapon történő kivizsgálásában.
Dr. Mester László, kerületünk polgármestere, országgyűlési képviselő a tanácskozás során elmondta: „decemberben a Parlament a légiközlekedési birság jogintézményét pontosította, bővítette, és a zajvédelmi díj fogalmi meghatározását, felhasználását a korábbi kormányrendelet szintjéről törvényi szintre emelte. A legfontosabb mozzanata a légiközlekedési törvény módosításának az, hogy lehetővé tette az érintett települések önkormányzatának bekapcsolását a zajvédelmi díj, illetve légiközlekedési birság felhasználására, ugyanis ez még nem volt szabályozva”.
Egyúttal Mester László felajánlotta a XVIII. kerület házigazdaszerepét a következő konzultáció alkalmával, amikor a gyakorlati problémák megoldásáról folyik majd megbeszélés.  
A konzultációt követően  a települések polgármesterei, illetve alpolgármesterei aláírták a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.  öt alapelvet tartalmazó szándéknyilatkozatát.
 

 Szerző: Fülep Erzsébet

 

 

Lap tetejére

 

Náhľad fotografií zo zložky Szándéknyilatkozat aláírása 2007